Indicatorii PEARLS

Din 1990, Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU) foloseste un set de indicatori financiari denumit "PERLAS" sau "PEARLS" (marca inregistrata).

Este un sistem integrat de indicatori de monitorizare si avertizare timpurie a activitatii financiare a Caselor de Ajutor reciproc. FEDCAR, ca membru in WOCCU, are dreptul sa foloseasca acest set de indicatori, sau sa preia indicatori proprii specifici.

Fiecare litera a cuvantului PERLAS masoara domenii cheie ale operatiunilor in uniuni de credit: Protectia, Eficienta structurii financiare, Rata de venituri si costuri, Lichiditatea, Activele si calitatea lor si Semnele de crestere.

Folosirea sistemului de evaluare PERLAS are urmatoarele avantaje:

  •  . Utilizarea formulelor si a indicatorilor financiari standardizati elimina criteriile diverse utilizate de catre CAR in evaluarea operatiunilor lor.
  •  . Creeaza un limbaj financiar comun in cadrul grupului.
  •  . Imbunatateste comunicarea, ceea ce permite o mai buna intelegere a conceptelor de baza, impreuna cu o angajare in atingerea unei uniformitati a calitatii si a intaririi fiecarei institutii, prin imbunatatirea domeniilor operationale deficitare.
  •  . Intocmirea de clasamente comparative intre uniunile de credit, prin utilizarea combinata a sistemului standardizat de contabilitate si a indicatorilor de performanta. PERLAS genereaza un tip nou de informatie; Standardizarea informatiei financiare elimina diversitatea si ofera o unealta eficienta si efectiva de comparare a performantelor institutiilor, la scara nationala.
  •  . Obiectivitatea comparatiilor, care este data de faptul ca in cadrul comparatiilor nu sunt inclusi indicatori calitativi sau subiectivi, ci numai informatiile financiare extrase din bilanturile institutiilor.
  •  . Obiectivitatea sistemului permite discutarea deschisa a problemelor cu Consiliile Directoare si cu echipele manageriale. Nu se mai pierde timp cu dezbaterea diferitelor puncte de vedere, iar conducerea se poate concentra pe cautarea solutiilor la problemele financiare care afecteaza institutia.
  •  . Pe langa utilitatea sa ca unealta de management, sistemul PERLAS ofera cadrul unei supravegheri unitare. Institutiile de supraveghere pot folosi indicatorii financiari generati de PERLAS pentru a conduce analize trimestriale sau lunare ale tuturor domeniilor cheie ale activitatii unei uniuni de credit.
  •  . Aceste evaluari sunt foarte importante pentru observarea tendintelor si pentru detectarea ariilor deficitare de operare la organizatiile afiliate. Prin standardizarea indicatorilor financiari cheie, toate partile interesate urmaresc acelasi lucru: ceea ce este important pentru cel care examineaza, este important si pentru managerul uniunii de credit.

Introducerea sistemului de evaluare PERLAS poate schimba rolul inspectorilor de supraveghere in acela de a verifica informatiile financiare folosite la calcularea indicatorilor. Daca se gasesc erori, acestea sunt relativ usor de corectat si deseori ofera echipei manageriale posibilitatea de a face o analiza a operatiunilor institutiei.

LPAT (Loan Portofolio Analisys Tool)

Este un instrument legat de sistemul de indicatori PERLAS, cu ajutorul caruia se tine evidenta la zi a imprumuturilor neperformante. Se pot edita rapoarte zilnice, sau la orice perioada dorita, asa incat sa se poata urmari, atat situatia rauplatnicilor, cat si nivelul necesar al ajustarilor pentru sumele restante.

Business plan (Plan de afaceri)

Este un alt instrument financiar, integrat cu sistemul de indicatori "PERLAS", cu ajutorul caruia anual se fac planificari si calibrari ale activitatii financiare din fiecare CAR membra a FEDCAR. Acest intrument faciliteaza conducerea zilnica a activitatii, stabileste marimea necesara a efortului financiar al institutiei, cat si nivelul necesar al nivelului dobanzilor la imprumuturi, astfel incat activitatea CAR sa fie eficienta si membrii sai sa fie cat mai bine sprijiniti in satisfacerea nevoilor lor.

Ranking tool (Sistem de evaluare a bonitatii membrilor CAR)

Cu ajutorul acestui instrument se face o apreciere obiectiva a capacitatii financiare reale a membrilor CAR care solicita un imprumut, astfel incat marimea acestuia sa fie in concordanta cu puterea reala a fiecarui membru. Astfel CAR intelege sa-si sprijine membrii, sa vina in intampinarea dorintelor lor, fara sa-i indatoreze peste puterea lor reala.