Servicii

Fond social

Mobilizarea fondului social constituie unul dintre principalele obiective ale CAR. Soldul maxim permis al fondului social pentru un membru este stabilit de catre Consiliul Director, in functie de marimea portofoliului de fond social al fiecarei CAR.

Scopul final al unei Case de Ajutor Reciproc este sa-si ajute membrii sa foloseasca instrumente financiare, pentru imbunatatirea situatiei lor economice si sociale.

Acest proces inseamna adunarea unor sume de bani de la un numar mare de membri, pentru a fi puse in comun intr-un fond, denumit fond social.

Acest fond comun este apoi utilizat pentru acordarea de imprumuturi membrilor CAR.

 

Economisirea in acest fond poate reduce atat nevoia membrilor de a imprumuta, cat si costul imprumuturilor lor, deoarece dobanzile sunt de obicei mai mici la imprumuturile garantate prin fonduri sociale proprii, riscul pentru CAR fiind redus.

Contributiile la fondul social sunt lichide, adica intreaga suma este disponibila cand membrul doreste sa se retraga din CAR.

Fondul social poate produce si un venit, daca dobanda primita este superioara inflatiei. Toate CAR din cadrul Federatiei CAR ofera dobanzi la fondul social peste nivelul inflatiei.